Pro Hanhikivi valtuustoryhmä jättää valtuustolle 18.03.2009 seuraavat valtuustoaloitteet:

1. Valtuustoaloite: Tietopaketti uusille valtuutetuille ja luottamushenkilöille
2. Valtuustoaloite: Kansanäänestys ydinvoimasta
3. Valtuustoaloite: Kotimaisen energian ilta

1. Valtuustoaloite:   Tietopaketti uusille valtuutetuille ja luottamushenkilöille

Kuntavaalissa syksyllä 2008 valittiin valtuustoon ja uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa lautakuntiin ja luottamustoimiin myös paljon uusia luottamushenkilöitä, joille tulisi viipymättä koota käytännön ohjeet luottamustoimien hoitamisesta ja niihin liittyvistä käytännöistä mm.
- työstä pois oleminen ja ansionmenetyksen korvaaminen luottamustoimien hoitamisen tai luottamushenkilökoulutuksen vuoksi
- matkakustannusten korvaaminen eri tilanteissa
- käytännöt pöytäkirjan tarkastamiseksi
- kokouskäytäntöjen yhteinen ohje lautakuntien ja jaostojen puheenjohtajille


2. Valtuustoaloite: Kansanäänestys ydinvoimasta

Pyhäjoen kunta on yhtenä paikkavaihtoehtona Fennovoima Oy:n ydinvoimalalle. Ydinvoimalan rakentaminen mille tahansa paikkakunnalle vaikuttaa monin tavoin kuntalaisten elämään ja kunnan talouteen. Ydinvoimalan rakentaminen paikkakunnalle muuttaa myös merkittävästi kunnan imagoa ja ihmisten arkielämää. YVA-selvitysten ja lausuntojen perusteella paikkakunnilla on kuitenkin merkittäviä eroja. Tämä vuoksi on mielestämme erittäin tärkeää, että Pyhäjoen kunnassa arvioidaan tarkkaan onko Pyhäjoen Hankikivi ollenkaan sopiva paikka ydinvoimalalle. Lisäksi ydinvoimala-asiassa ja siihen liittyvässä päätöksenteossa tulee huomioida myös kuntalaisten mielipide järjestämällä kansanäänestys.

Kansanäänestystä vaativa kansalaisadressi luovutettiin Pyhäjoen kuntaan jo 29.10.2007. Kansanäänestysvaatimuksen oli allekirjoittanut reilun viikon aikana 546 pyhäjokista äänioikeutettua. Kuntalain 31 §:n mukaan kansanäänestysaloitteen taakse vaaditaan vähintään viisi prosenttia äänioikeutetuista kunnan asukkaista. Nimiä näissä kansanäänestystä vaatineissa listoissa oli n. 20 % kunnan äänioikeutetuista asukkaista.

Kunnanhallituksen esityksen mukaan valtuusto päätti 18.12.2007, että tässä vaiheessa Pyhäjoen ydinvoimala-asiasta ei järjestetä kunnallista kansanäänestystä. Perusteluina mm. ”Fennovoima Oy:n esittämän aikatauluarvion mukaan periaatepäätöshakemus tulee vireille 2009. Pyhäjoen kunnan lopullisen kannan eli ydinenergialain 12 §:n mukaisen lausunnon ratkaisee siis syksyllä 2008 valittava uusi valtuusto. Tuolloin on käytettävissä kaikki se materiaali mitä hankkeen arvioimiseksi valtioneuvosto edellyttää.” Ja  ” Kuntaliitolta on pyydetty ja saatu lausunto kansanäänestysasiasta, jossa todetaan mm., että koska nykyinen valtuusto ei päätä kunnan lopullisesta kannasta asiaan, … Kysymys kansanäänestyksen toimittamisesta olisi syytä jättää uuden valtuuston arvioitavaksi. ”
Kuntalain 30 §:n mukaan valtuusto voi päättää, että kunnalle kuuluvasta asiasta toimitetaan kansanäänestys.
Fennovoima on jättänyt työ- ja elinkeinoministeriölle YVA-selostuksen, johon TEM on pyytänyt useita lisäselvityksiä ennen periaatepäätöksen käsittelemistä. Periaatepäätöshakemus on myös jätetty jo hyvissä ajoin eli tammikuun alussa.

Arvion mukaa kaikki se materiaali mitä hankkeen arvioimiseksi valtioneuvosto edellyttää on kuntalaisten saatavilla alkukesän aikana. Tässä vaiheessa tultaneen kysymään myös kunnan kantaa ydinvoima-asiaan.

Pro Hanhikivi valtuustoryhmä edellyttää, että kunnassa järjestetään kansanäänestys, jossa kuntalaisilta kysytään:
Onko Pyhäjoki oikea paikka ydinvoimalalle? JAA / EI

Lisäksi Pro Hanhikivi edellyttää, että kansanäänestys toteutetaan ja siitä informoidaan kuntalaisia hyvissä ajoin, ennen kuin periaatepäätöksen mukainen kunnan lausunto työ- ja elinkeinoministeriölle annetaan ja että kunta järjestää yleisötilaisuuden, jossa asian eri puolia käsitellään myös muulta, kuin ydinvoimamyönteiseltä tai Fennovoiman kannalta.
Pyydämme valtuustoa päättämään viipymättä, milloin kansanäänestys toteutetaan.


3. Valtuustoaloite:  Kotimaisen energian ilta
Ydinvoimakeskustelun myötä on noussut voimakkaasti esille vaihtoehtoisen energian ja varsinkin kotimaisen uusiutuvan energian käyttö ja tuotanto paikallisesti. Uusiutuvien ja pienenergiatuotannon alueella tapahtuu huikeaa kehitystä koko ajan.
Esitämme, että Pyhäjoen kunta järjestää kuntalaisille ja seutukunnan asukkaille seminaarin, koulutusta ja ohjausta uusiutuvien energioiden tuottamiseen ja energiayrittämiseen (vrt. Merijärvellä  29.1.2009 ollut Kotimaisen Energian Ilta). Eri aihealueita voisivat olla mm.:
- biopolttoaineet
- hajautettu pientuotanto (tuuli, aurinko, biokaasu)
- hake- ja pelletti
Seminaarin järjestämisessä Pro Hanhikivi tarjoutuu yhteistyökumppaniksi, sille kertyneen tiedon, taidon ja kontaktiverkoston käyttämiseksi.
Pyydämme että Pyhäjoen kunta huomioisi ja viipymättä toimeen panee valtuustoaloitteessa esitetyt asiat.

Pyhäjoella 18.3.2009
Tulevaisuuden puolesta – Pro Hanhikivi- valtuustoryhmä