Tiedote             Julkaisuvapaa heti

Pro Hanhikivi mukana Euroopan Anti Atomi forumissa Itävallassa

Pro Hanhikiven edustaja osallistui Euroopan Anti Atomi Forumiin Linzissä, Itävallassa ANEF (Anti Nuclear European Forum)

Paikalla oli toista sataa osallistujaa 10 eri Euroopan maasta ja myös Nigeristä oli edustaja, johtuen Arevan erittäin kyseenalaisista uraanikaivoksista Nigerissä. Eniten osallistujia oli Itävallasta, mutta myös Tsekki, Saksa ja Ranska olivat hyvin edustettuina.

Olkiluodon fiasko, kuten sitä useissa eri esitelmissä kuvattiin, oli esillä varoittavana esimerkkinä, joka on saanut myös sijoittajat varuilleen. Olkiluodon tuplaantuneet kustannukset ja esille tulleet heikosta työn laadusta ja työn johdon välinpitämättömyydestä johtuvat turvallisuusriskit nähtiin tekijöinä, jotka puhuvat voimakkaasti uusiutuvien energianlähteiden puolesta. Uusiutuvat energiamuodot myös työllistävät monin verroin suuremman osan väestöstä kuin ydinvoima. Uusiutuvien energiamuotojen käyttö myös tukee paikallista yrittämistä.

Arevan katastrofin joutuvat suurelta osin Ranskan ja Saksan veronmaksajat maksamaan ja kuten tunnettua, myös suomalaiset sähkönkäyttäjät joutuvat osallistumaan noin 600 eurolla /henkilö.

Nigerin edustaja kertoi tilanteesta kotimaassaan, missä Arevalla on useita uraanikaivoksia.  70 % Ranskan käyttämästä uraanista tulee Nigeristä. Uranikaivoksiin on pumpattu 70 % alueen pohjavedestä ja loput 30 % on saastunut. Aavikoituminen etenee.

E.ON –Fennovoiman epämoraalinen toiminta tuli myös esille. Kolmen paikkakunnan ihmiset Suomessa joutuvat olemaan löysässä hirressä vuosia voimalauhan takia. Voimakas lobbaus, painostus ja avoimuuden puute raunioittavat kuntalaisten luottamusta ja henkilösuhteita. Kuitenkin Hanhikiven kohdalla parhalahtiset hylkäsivät selkeästi E.ON-Fennovoiman rantojen vuokraus- ja ostotarjouksen, joten tarvittavaa maa-alaa sillä ei ole Hanhikivessä..

Kun kuunteli Venäjän. Tsekin ja Romanian edustajia, ei voinut välttyä huomaamasta samankaltaisuutta heidän ja meidän päättäjiemme toimissa ydinvoimalakysymyksissä.