PROHANHIKIVI   8.2.2008
Parhalahden koululle kokoontui perjantai-iltana noin 70 henkeä kuulemaan ja keskustelemaan, mikä yhdistys on ja mitä sen jäsenet voisivat tehdä. Ilahduttavaa oli, että paikalla oli ihmisiä myös lähikunnista eli Raahesta, Kalajoelta ja Merijärveltä. Kuulemamme mukaan ympäristökunnissa ei kuitenkaan olla vielä mitenkään isommin ajateltu, saati keskusteltu, mitä laitoksen mahdollinen tuleminen Pyhäjoelle vaikuttaisi lähikuntiin.

Illan aikana nousi esille myös uusia seikkoja ja mielipiteitä, miksi Fennovoiman hankeen ei katsota soveltuvan Pyhäjoelle. Tässä niistä muutamia:

-         Voimalaitoksen läheinen sijainti ja sen merkitys RR Oy:lle ja Rautaruukin rooliin sotatilanteissa, samoin paikallisten konepajojen merkitykset Suomen armeijalle

-        Uraanivoimalan merkitys seutukunnan perunanviljelijöille (Kalajoki – Pyhäjoki – Himanka…) ja viljan viljelijöille, lihakarjan kasvattajille, luomuviljelijöille.
Uraanivoimalan merkitys matkailulle (Kalajoki)

-        Fennovoimaa markkinoidaan suomalaisena yrityksenä, mutta mikä on E.ON:n todellinen rooli. Samana päivänä, kun Fennovoima Oy perustetaan (6.6.07), E.ON uutisoi Saksassa rakentavansa ydinvoimalan Suomeen. Sitä ennen E.ON:n aikaisempi yritys saada Loviisasta tarvittava maa-alue ydinvoimalaa varten oli juuri kariutunut  Loviisan valtuusto äänestettyä hallituksen esityksen vastaisesti. E.ON omistaa Fennovoimasta 34%.

-        E.ON:lla on varsin kyseenalainen maine Saksassa mm. sähkön hintakartellista johtuen

-        Kunta ei lienee teettänyt tai tutkinut mitään todellisia arvioita tai laskelmia, mitkä olisivat lopulliset hyödyt, todelliset työpaikat ja verotulot uraanivoimalasta

-        Kunta ei lienee vielä miettinyt tai selvittänyt mitä velvoitteita uraanivoimalan rakentaminen toisi Pyhäjoen kunnalle. Kunnassa tuskin on arvioitu mitä "viivan alle" todellisuudessa jäisi. Infrastruktuurin yms. palveluiden rakentaminen vie paljon rahaa.

-        Onko kaikki arviot ja ennusteet pelkästään Fennovoiman esittämiä lukuja, onko niitä tarkistettu missään?

-        Myönteinen kunnan kehittäminen saattaa jäädä tekemättä (mm. "kartanohanke") kun kaikki voimavarat joudutaan uhraamaan uraanivoimalan rakentamisen hyväksi.         jne.

Lähiaikoina kokoamme yhteen niitä asioita, jotka mielestämme vaikuttavat siihen miksi uraanivoimalaitosta ei Pyhäjoelle voida rakentaa. Teemme lehden/tiedotteen, jota lähetämme ympäristökuntia myöten.

Samalla olisi syytä  miettiä niitä hyvä asioita, joita meillä tähän asti on ollut ja millä tavalla tulevaisuudessakin voidaan kehittyä ja kehittää kuntaa siten, että hyvinvointia riittää kuntalaisille ja koko seutukunnalle.

Heräsikö jotain ajatuksia? Tai jos haluat mukaan "hommiin"   kirjoita tai soita pro.hanhikivi (at)omanetti.fi puh. 044 954 2683 (at =@)