Vielä kaksi yötä aikaa...    

(Päiv. 1.11.09) Yötkään eivät riittäneet, aika loppui taas kesken, kaikkea aineistoa ei ehtinyt käydä läpi sittenkään, mutta ...  hyvä että meille sentään annettiin mahdollisuus.
Kiitämme tästä mahdollisuudesta!!

Palautetta maakuntakaavasta voi antaa 29.10.2009 mennessä:
Sähköpostitse:  [email protected]
Postitse:  Pohjois-Pohjanmaan liitto, Kauppurienkatu 8 A, 90100 OULU
TAI HELPOSTI  Lomakkeella:
www.pohjois-pohjanmaa.fi/
***********************************************************************

Listaa päivitetty
Ydinvoimamaakuntakaavaehdotus on:

1. Monin paikoin räikeässä ristiriidassa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden kanssa
-mm. "Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavat laitokset sekä vaarallisten aineiden kuljetusreitit ja niitä palvelevat kemikaalipihat on sijoitettava riittävän etäälle asuinalueista, yleisten toimintojen alueista ja luonnon kannalta erityisen herkistä alueista."
- "Alueiden käytöllä edistetään elollisen ja elottoman luonnon kannalta arvokkaiden ja herkkien alueiden monimuotoisuuden säilymistä. Ekologisten yhteyksien säilymistä suojelualueiden sekä tarpeen mukaan niiden ja muiden arvokkaiden luonnonalueiden välillä edistetään."
- "Alueiden käytön suunnittelussa on otettava huomioon ekologisesti ja virkistyskäytön kannalta merkittävät yhtenäiset luontoalueet. Alueiden käyttöä on ohjattava siten, ettei näitä aluekokonaisuuksia tarpeettomasti pirstota."
- "Alueiden käytössä edistetään vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä."
- "Alueiden käytössä turvataan enirgiahuollon valtakunnalliset tarpeet ja edistetään uusiutuvien energialähteiden hyödyntämismahdollisuuksia."
-"Rakentamisen suunnittelussa turvataan maankohoamisrannikolle ominaisten luonnon kehityskulkujen alueellinen edustavuus."
 
2. Ristiriidassa maakuntakaavan sisältövaatimusten kanssa (MRL 28§)
-"kaavaa laadittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota:
---2. alueiden käytön ekologiseen kestävyyteen;
---3. ympäristön ja talouden kannalta kestäviin liikenteen ja teknisen huollon järjestelyihin:
---6. maiseman, luonnonarvojen ja kulttuuriperinnön vaalimiseen
 
3. Ristiriidassa voimassa olevan maakuntakaavan kaavamerkintöjä koskevien suunnittelumääräysten kanssa
- LUONNONSUOJELUALUE (Nyk. pohjoisrannalla Ankkurinokan luonnonsuojelualue): "Alueen ja sen ympäristön maankäyttö tulee suunnitella ja toteuttaa siten, ettei vaaranneta alueen suojelun tarkoitusta, vaan pyritään edistämään alueen luonnon monimuotoisuuden sekä alueiden välisten ekologisten yhteyksien säilymistä."
- LUONNON MONIKÄYTTÖALUE (nyk. kaavassa koko Hanhikivenniemi): "Alueen maankäyttöä suunniteltaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota luontoalueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien edistämiseen, niiden välisten reitistöjen muodostamiseen sekä maisema- ja ympäristöarvojen säilymiseen."
- LUONNON MONIMUOTOISUUDEN KANNALTA ERITYISEN TÄRKEÄ ALUE (nyk. iso alue Hanhikivenniemellä): "Alueen maankäyttö tulee suunnitella ja toteuttaa niin, että edistetään alueen monimuotoisuuden säilymistä. Yksityiskohtaisemmassa kaavoituksessa tulee varmistaa, että suunnteltu maankäyttö ei vaaranna linnuston ja kasvien elinoloja."
- MAISEMAKALLIOALUE (nyk. keskeinen osa H.niemeä): "Merkinnällä osoitetaan luonnon- ja maisemansuojelun kannalta valtakunnallisesti arvokkaat kallioalueet."

  • Ei ole tarvetta, eikä yhteiskunnan edun mukaista valloittaa jälleen uutta neitseellistä aluetta massiivisen energiatuotannon alueeksi ja tuhota samalla luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeäksi määritelty alue.  Alueen luontotyyppi on hyvin uhanalainen. EU-direktiivin mukaan Suomella on erityisvastuu maankohoamisrannikon sukkesiometsäsarjojen säilyttämisessä.

  • Nykyisillä sähkönkäytön ennusteilla kuudennen ydinvoimalan tuottama sähkö menisi kaikki vientiin. Mikäli Fennovoima saisi myönteisen periaatepäätöksen ydinvoimalan rakentamiseen, merkitsisi se sähköenergian ylituotantoa ja yhteispohjoismaisten energiamarkkinoiden myötä jatkuvaa sähkön vientiä, joka ei ole hallituksen ilmasto- ja energiastrategian mukainen.

  • Ydinvoimalla ei ratkaista esim. terästeollisuuden tämän hetkistä "ahdinkoa", eikä uudelle ydinvoimalalle oikeasti ole tarvetta. Mielestämme pienten uusiutuvaa energiaa käyttävien laitosten hajasijoittuminen tukee maaseudun elinvoimaasuutta huomattavasti paremmin.

  • Pohjois-Pohjanmaan energiastrategia 2015 visioi ” Kaikki lämpö sekä sähkö tuulesta, virroista, metsistä, pelloilta ja soilta – tehokkaasti ja ympäristövastuullisesti.”
    Uusi suuri laitos, vaikkakin tosi seutukunnalle "helppoa" mammonaa, veisi alueelta ja varmaankin koko pohjois-suomelta viimeisenkin pienyrittäjyyden mahdollisuuden energia-alalla,
    joka olisi voimassaolevan maakuntasuunnitelman ja vuoteen 2030 tähtäävän maakuntasuunnitelmaluonnoksen mukaista.

  • Fennovoiman hankkeen toteutuminen Pyhäjoelle estäisi Maanalaisen Fysiikan tutkimuskeskuksen perustamisen  (Laguna-projekti) Suomeen Pyhäjärvelle, Pyhäsalmen kaivokseen.

  • Fennovoimalla ei ole hallinnassa sen tarvitsemia alueita, vaikka se toisin pyrkii väittämään. Parhalahden jakokunta ei edes painostuksen alaisena suostunut myymään, eikä vuokraamaan maa- ja vesialueitaan Fennovoimalle, joten Fennovoima ei voi koskaan (ainakaan näillä suunnitelmilla) rakentaa ydinvoimalaa Hanhikiveen.
  • jne...