Tämän päivän uutisoinnin mukaan eduskunnan enemmistö kannattaa ydinvoiman lisärakentamista, vaikka kansan enemmistö vastustaa. Myös Fennovoiman hanke on saanut uutisten mukaan suosiota, vaikka paikkakunnilla ja maan laajuisesti ihmiset vastustavat. Sama ilmiö tapahtui kunnissa viiem keväänä.

Tänään on kansanedustajilta  kysytty 3 kysymystä.

Hyvät kansanedustajat
Pyydämme kohteliaimmin Teitä  vastaamaan (vaikka hyvin lyhyesti) näihin kolmeen kysymykseen osoitteeseen [email protected]

  1. Kannatatteko lupaa Fennovoimalle (kyllä/ei)?
  2. Miten perustelette kantanne?
  3. Millä perusteella tai mihin tietoihin pohjautuen olette kantanne muodostaneet?

Muistutamme että:

  Olemme yrittäneet demokratian suomin keinoin tuoda päättäjien tietoon syitä miksi Pyhäjoki ei sovellu ydinvoimalapaikaksi. Tilanne kuitenkin näyttää kääntyvän Fennovoiman eduksi myös eduskunnassa, kuten kävi Pyhäjoen kunnassa, koska ydinvoimayhtiöllä on mahdollisuus vaikuttaa laajasti, näkyvästi ja voimakkaasti haluamillaan tavoilla, jota mahdollisuutta yksityisillä ihmisillä tai yhdistyksillä ei ole.

Samoja kysymyksiä (vähän eri sanoin),  joita kysyttiin Pyhäjoen kunnan  valtuutetuilta heti hankkeen alussa ennen periaatepäätöslausunnon antamista. Silloin saimme vastauksia vain muutamilta, toivottavasti nyt kansanedustajat vastaavat äänestäjilleen.

****************************

Maakuntakaavoitus vastatuulessa:

 (maakuntahallituksen esityslistasta)
 Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaavaehdotuksesta on saatu 16.11. mennessä 53 lausuntoa ja 90 muistutusta. Liiton jäsenkuntien lausuntoja on tullut 20, joista 14:ssa ei ollut huomautettavaa. Neljä kuntaa esittää varaumia kaavaehdotukseen. Viranomaisten lausuntoja on 23, joista 15:ssä ei ollut huomautettavaa. Tarkistusesityksiä kaavamääräyksiin tai selostukseen on kuudessa viranomaislausunnossa. Kriittisiä lausuntoja esittävät Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus ja Metsähallitus. Yhteisöjen lausunnoista on kriittisiä, kaavan hyväksymistä vastustavia neljä ja hanketta kannattavia neljä. Kaksi lausunnonantajaa esittää varaumia kaavaan. Yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden muistutuksista 88 vastustaa ydinvoimahanketta ja maakuntakaavaehdotusta.
Ympäristökeskuksen lausunnossa varattiin mahdollisuus täydentää lausuntoa, koska sen mielestä selvitykset eivät olleet riittäviä. Ympäristökeskuksen lausunnolle annettiin jatkoaikaa 23.11. 2009 asti. Naturalausuntoja ei ole vielä saatu. Ympäristöministeriö on ilmoittanut, ettei lakisääteistä viranomaisneuvottelua voi pitää, ennen kuin kaikki tarvittavat lausunnot on saatu ja ministeriö voi ottaa kantaa kaavan selvitysten riittävyyteen.
Ympäristökeskuksen kanssa käydyssä neuvottelussa on varmistunut, että tarvittavia lausuntoja ja lisäselvityksiä ei ole mahdollista saada eikä em. viranomaisneuvottelua pitää ennen maakuntahallituksen kokousta. Tästä johtuen ydinvoimamaakuntakaavaa ei saada valmiiksi maakuntavaltuuston joulukuun kokoukseen.