Kalevan toimittaja Helge Murtovaara kysyi: Miltä nyt tuntuu?

Vastasimme että:

Kantamme ja perustelumme ydinvoiman lisärakentamisen suhteen eivät ole mitenkään muuttuneet, eikä Fennovoiman päätös Ruotsinpyhtään osalta muuta sitä tosiasiaa miksikään, että Hanhikivi ei ole sopiva paikka ydinvoimalalle. Päätös Ruotsinpyhtään osalta ei ollut yllätys, oikeastaan vain ajan kysymys. Olihan tästä ollut tiettyjä merkkejä olemassa.

Hankkeen alusta alkaen me olemme painottaneet Hanhikiven alueen merkitystä ja yrittäneet kaikin keinon kertoa, että alue on paljon tärkeämpi, kuin esimerkiksi Pyhäjoella ymmärretään. Alueella on valtakunnallistakin merkitystä. Hanhikiven alue kuuluu luontotyyppiin, jonka säilyttämisestä Suomella on erityisvastuu.

Se että Pyhäjoen valtuusto antoi viime kesänä puutteellisin tiedoin ja näin ollen virheellisin perustein myönteisen lausunnon Fennovoiman periaatepäätöshakemukseen ei tarkoita sitä, että Fennovoiman hankkeella olisi koko yhteisön tuki, kuten Fennovoima tiedotteessaan jälleen virheellisesti kertoo.
Valtuuston enemmistö ei ole koko yhteisö, eikä yhteisön mielipidettä ole mitenkään mitattu. Kansanäänestystä asiasta ei uskallettu järjestää, vaikka 20% Pyhäjoen kunnan äänioikeutetuista sitä vaati. Myöskään alueellista (Raahen seutukunta) mielipidemittausta ei ole saatavilla.

Olemme vedonneet EU-parlamenttiin ja kannelleet mm. EU-komisiolle, jotta ristiriitaisuudet Fennovoiman hankkeen ja EU:n luonto-, lintu- ja vesipuitedirektiivien sekä lainvoimaisen maakuntakaavan kaavamerkintöjä koskevien suunnittelumääräysten kanssa eivät jäisi huomioimatta.  Fennovoimalle ei ole näillä asioilla ollut merkitystä, vaan se on todennut paikan soveltuvaksi hankkeelleen.

Fennovoiman itsensä teettämät selvitykset (YVA) osoittavat, että Hanhikiven luonnon merkitys perustuu paitsi alueen monipuolisuuteen myös alueen säilymiseen arvoiltaan yhtenäisenä, (jonka  Fennovoiman hanke tuhoaisi). Hanhikiven luontotyyppien kartoitus osoittaa, että alue on aivan omaa luokkaansa uhanalaisten luontotyyppien monipuolisuudessa. Tämän lisäksi koko niemi edustaa uhanalaisimpiin luontotyyppeihimme kuuluvaa maankohoamisrannikon metsien kehityssarjat –luontotyyppiä.  Käytettävissä oleva (Fennovoiman teettämä) aineisto osoittaa, että Hanhikivi on kaikkein edustavimpia ja laajuudeltaan ja yhtenäisyydeltään edustavin primäärisukkessiometsien esiintymisalue Pohjois-Pohjanmaalla.

Asiantuntijaviranomaisen lausumaa tulisi mielestämme myös Fennovoiman arvioida uudelleen ja Työ- ja elinkeinoministeriön huomioida valtakunnallista kokonaisetua arvioidessaan.

Ympäristökeskuksen lausuman mukaan: ”YVA-selostuksen ja tehtyjen lisäselvitysten aineistot osoittavat kuitenkin selvästi, että Hanhikiven alue on luontoarvojen kannalta erityisesti luontotyyppiensä ja linnustonsa ansiosta muita vaihtoehtoja paljon monipuolisempi ja arvokkaampi sekä siten myös herkempi ja alttiimpi häiriöille. Suuri rakennushanke aiheuttaa tällaisella alueella muihin paikkavaihtoehtoihin verrattuna syvällisemmät ja laajemmalle ulottuvat vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen.
Maankohoamisrannikon luontotyyppien monipuolinen ja runsas esiintyminen, uhanalaisten tyyppien suuri osuus sekä primäärisukkessiometsien kehityssarja nostavat alueen merkityksen rannikon kärkikohteisiin. Hankkeen vaikutusalueella esiintyy huomattavan monimuotoinen, runsaslukuinen ja luonnonsuojelun kannalta arvokas linnusto, johon sisältyy joukko maamme uhanalaisimpia lintulajeja.
Sijoituspaikkoja vertailtaessa Hanhikiven alueen sijainti kansainvälisesti merkittävällä muuttoreitillä, jota käyttävät muun muassa monet alueella runsaslukuisina tavattavat korkean törmäysriskin lajit, tulee myös ottaa keskeisesti huomioon. Lisäksi alue on valtakunnallisesti merkittävä muuttolintujen levähdys- ja kerääntymisalue.”

 Olemme edelleen sitä mieltä, että:
 
- lisäydinvoiman rakentaminen on energiankulutusarvioiden, energiatehokkuustavoitteiden ja uusiutuvien energiamuotojen lisäämistavoitteiden valossa täysin tarpeetonta, ympäristön ja ihmisten tulevaisuuden kannalta riskialtista sekä uusiutuvan, ympäristöystävällisen energiauudistuksen toteutusta rajusti hidastavaa, menneen ajan teknologiaa.
 
- Hanhikiven alue ei sovellu ydinvoimalan tai muunkaan suurteollisuuden sijoituspaikaksi, pääosin luontoarvojensa vuoksi. Hanhikiven poikkeuksellisia luontoarvoja on mm. ympäristökeskuskin lausunnossaan painottanut. Ydinvoimalaa ei tule lainkaan sijoittaa Pohjois-Suomeen, jonka imago luontomatkailun kansainvälisenä markkina-alueena ei sovi yhteen ydinvoiman kanssa. Sen sijaan tulisi investoida Pohjois-Venäjällä tikittävien, Tsernobyl-tyyppisten, vanhenevien ydinvoimaloiden ongelmien lieventämiseen kansainvälisin yhteistyötoimin.
 
- Fennovoima ei ole luotettava toimija, yhtiö on ajanut hankettaan häikäilemättömästi, vaikka on alusta saakka julkisuudessa vakuuttanut toimivansa avoimessa yhteistyössä paikallisyhteisöjen kanssa. Avointa yhteistyötä ei ole esiintynyt, mm. maanomistajien painostusta ja erittäin valikoivaa yhteistyötahojen kalastelua sen sijaan kylläkin.
 
Pro Hanhikivi jatkaa toimintaansa entiseen tapaan.