Parhaillaan käydään keskustelua eri energiamuotojen kustannuksista. Ydinvoima mainitaan useinkin halpana vaihtoehtona verrattuna uusiutuviin energiamuotoihin.  Keskusteluissa kuitenkin usein unohdetaan mm. ydivnoimalan purkukustannukset.

Englannissa on julkaistu viralliset arviot ydinvoiman purkamisen ja siivoamisen kustannuksista. Tulos oli, että verrattuna voimaloiden rakennuskustannuksiin ydinvoimalan purkukustannus on nelinkertainen. Englannin reaktorit ovat kaasujäähdytteisiä. Tällaisen reaktorin sydän tulee radioaktiivisemmaksi ja purkukustannukset korkeammiksi kuin Suomessa käytetyn vesijäähdytteisen reaktorin.

Suomen kannalta vertailukelpoinen on Connecticut Yankee -reaktorin purku, joka päättyi Yhdysvalloissa vuonna 2007 ja tuli maksamaan 871 miljoonaa dollaria. Käytetty polttoaine on tosin vielä voimala-alueella odottamassa, mitä sille pitäisi tehdä.
Voimalan rakennus maksoi vuonna 1968 valmistuessaan vuoden 2007 rahassa 456 miljoonaa dollaria, eli purkukustannus oli melkein kaksi kertaa rakentamiskustannuksen verran.

Lue koko lehditötiedote ydinvoiman purkukustannuksista, TEP ry