Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin kutsu:

Tervehdys!

Syksyn enteet ovat jo ilmassa, mutta vielä ehdimme pitää kesän viime talkoot Pyhäjoella. Yppärin Rajaniemen niityllä  - tai Veteraanimajan niityllä, kuten paikalliset sitä kutsuvat - niitetään ja raivataan rannan kasvillisuutta lauantaina 4.9. klo 10 alkaen. Rantaniittyä uhkaa pusikoituminen jollei järviruo`on ja pensaikon hivuttautumista niitylle estetä.

Rajaniemen paikallisesti arvokkaassa perinnemaisemassa ovat edustettuina useimmat merenrantaniittytyypit osittain yöhykkeinä ja osittain tyyppien mosaiikkina. Maisemallisesti kauniiseen niittytyyppien värivaihteluun tuovat lisänsä laajat kalliopaljastumat.  Meren puolelta niittyä rajaa rantadyyni. Lahden pohjukassa on myuös lintutorni, Rajalahden-Perilahden alue kuuluu lintuvesiensujeluohjelmaan. Niitty on ollut aikaisemmin kylän yhteislaitumena, jolla laidunsivat lehmät, mullit ja hevoset. Laidunnus loppui 1960-luvulla. Niityn umpeenkasun estämiseksi alueella on pidetty Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin luonnonhoitotalkoita vuodesta 2003. Umpeenkasuvua pyritään estämään niittämällä rannan ruovikkoa viikattein sekä raivaamalla raivaussahalla pajun ja lepän vesoja.

Lähdemme Oulusta Pyhäjoen suuntaan kimppakyydein la 4.9. aamulla klo 8 Toivoniementie 4: n pihasta. Työvälineet ovat järjestäjän puolesta, samoin talkooeväät, jotka maistuvat erityisen makoisilta sopivan liikunnan jälkeen raittiissa meri-ilmassa. Voit ottaa pyyhkeen mukaan; lämmitämme Veteraanimajan saunan talkoiden päätteeksi. Ilmoittaudu torstaihin 2.9. mennessä kimppakyytien järjestämiseksi ja työvälineiden ja eväiden määrän arvioimiseksi Kaija Koskelle puh. 050 3609 565 tai [email protected].

Lähde kanssamme viettämään syyskesän päivää luonnonhoidon merkeissä Pohjanlahden matalalle merenrantaniitylle!

Tervetuloa

Kaija K.
kesärenkinä edelleen
Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirillä

---------------------------------------------------------

Pro Hanhikivi väki. Koska monikaan ei "ehdi" ilmoittautua, (kun laitoin tämän kutsun niin myöhään,) vaartkaa hieman omia eväitä mukaan, että jaksatte huhkia päivän :-)

t. Helena