Menneitä:

Tiistaina 28.9. SLL:n järjestämä uusiutuvan energian seminaari Pauhasalissa Pyhäjoella oli kerta kaikkiaan mahtava. Kuulimme illan aikana mm. älykkäistä sähköverkoista ja niiden kehitysodotuksista, tuulivoimahankkeista ja siitä, miten ne valtaavat alaa koko ajan. Aivan hykerryttävää oli kuunnella biokaasujen talteenotosta ja miten sitä voitaisiin hyödyntää juuri meidän alueilla maataloudessa esim. sika-, lihakarja- ja maitotiloilla ja myös turkistarhoilla. Lopuksi kuulimme miten on toteutunut ja toimii valtakunnan verkosta irrallaan oleva ekokortteli, niinkin lähellä kuin Kempeleessä.


Lauantaina 1.10. Pyhäjoella kuultiin Äänestä Ydinvoima Historiaan (ÄYH) kampanjan koordinaattoria, Maria Nuutista. Hän kertoili kampanjan jatkosta. Kampanjahan jatkuu kevään eduskuntavaaleihin saakka. Tulossa on tapahtumia liittyen mm. itsekkyyden muistomerkin julkaisemiseen.


Torstaina 7.10.  olimme kuuntelemassa Terästä, kultaa ja energiaa Raahen seudulta seminaaria, jonka pääaiheena (ainoana) oli Fennovoiman ydinvoimalahanke.
Fennovoima Oy:n viestintäjohtaja Maira Kettunen hehkutti kuntalaisten, kuntien ja maakuntien molemmilla hankkeen vaihtoehtoisilla sijoituspaikoilla, Simossa ja Pyhäjoella odottavan hanketta. Ei sentään aivan yksimielisen innokkaasti kummallakaan seudulla tätä mieltä olla.
Kahvitauolla, kysyttäessä maanomistusoloista ja yhtiön väläyttelemästä puuttuvien maiden pakkolunastusmahdollisuudesta (Timo Kallio Kalevassa 4.10.)  Hanhikivenniemellä Kettunen vakuutteli yhtiön elävän vakaasti siinä käsityksessä, että koska STUK on lausunnossaan todennut hankkeen teknisen toteutuskelpoisuuden, voidaan hanke maanomistus- tai kaavoitusoloista riippumatta toteuttaa. (?) Maata on riittävä ja tarpeellinen määrä, tulkitsee Fennovoima. (?) 
Tämä ei todellakaan ole totta, jäähdytysveden otto- ja satamapaikka Fennovoimalta puuttuvat.
Satamallekin voidaan kuulemma paikka löytää, vaikkei Hanhikiven ranta- ja vesialueista suuren osan omistava jakokunta maitaan luovuttaisi. Näitä suunnitelmia vain ei ole esitelty missään kaavoissa eikä PAP-käsittelyssä... Herää kyllä kysymys, ottaako STUK kantaa kaavoitusprosessiin ja maanomistusasiaan? Ja miten paljon suunnitelmia voidaan muutella sen jälkeen, kun luvat on myönnetty?  Asiasta enemmän jäsenkirjeessä.


Tulevaa:

Perjantaina ja lauantaina 8.-9.10. Kalajoen Markkinat,
jossa Pro Hanhikivi mukana ”pienellä osastolla”

Tiistaina 12.10. Ympäristöhoidon teemailta
Pyhäjoella klo 17 alkaenMonitoimitalon kahviossa (Koulutie 7)

Onko pihallasi kunnostusta kaipaava historiallinen rakennus? Onko kyläteiden varsilla risukoita?  Kaipaisiko virkistyspaikka kohennusta tai bussipysäkki katosta?
Tule kuulemaan ja keskustelemaan ympäristön hoidosta. Tilaisuus on avoin kaikille.

Ohjelmassa mm.
•    Rakennusperinnön kunnostusavustukset ja hakeminen, aluearkkitehti Timo Jaakkola
•    Yhteisten alueiden hoitamisen mahdollisuudet, tekninen johtaja Pirkko Tuuttila, Pyhäjoen kunta

Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
Lisätietoja:
Nina Kurunlahti, Kylissä on voimaa –hanke, puh. 050-384 447