Saksan on luovuttava kokonaan ydinvoiman käytöstä vuoteen 2021 mennessä, tai nopeammin, sanoo hallituksen asettama asiantuntijakomitea. Tämän ns. eettisen komitean kannan arvioidaan olevan ratkaisevan tärkeä myös hallituksen päätöksille.
Komitea uskoo, että ydinvoiman lakkauttaminen on maan taloudelle piristysruiske, joka tarjoaa valtavia teknisiä, taloudellisia ja yhteiskunnallisia mahdollisuuksia. Saksa saisi uudenlaisia vientituotteita ja maan kuva ulkomailla kohenisi.
Lähde: YLE Uutiset 11.5.2011
 

Pro Hanhikivi osallistui E.ON Ag:n yhtiökokoukseen Saksan Essenissä


Hanna puhumassa tuhansille kuulijoille (E.ON:in osakkaille)

Pro Hanhikivi ry:n edustaja Hanna Halmeenpää osallistui torstaina 5.5. saksalaisen energiajätti E.ON AG:n vuosittaiseen yhtiökokoukseen Saksan Essenissä. E.ON on Fennovoiman suurin yksittäinen osakas 34% osuudellaan ja yhtiön ydinvoimatekninen asiantuntija.  Messukeskus Grugahalleen Essenissä oli torstaina saapunut noin 4000 E.ON AG:n osakkeenomistajaa. Saksalaisen Kriittiset osakkeenomistajat –organisaation kutsumana paikalla oli myös eri kansalais- ja ympäristöjärjestöjen edustajia Saksasta, Iso-Britanniasta ja Suomesta.

Yhtiökokouksessa kuultiin E.ON AG:n johtaja Dr. Johannes Teyssenin, hallituksen jäsenten sekä useiden osakkeenomistajien puheenvuoroja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta ja sitä seuranneista muutoksista Saksan ydinvoimapolitiikassa ja edelleen vaikutuksista E.ON AG:n liiketoimintaan. Ilmastosyistä E.ON katsoo ydinvoiman yhä kuuluvan yhtiön tulevaisuuteen.
Yhtiön johto kuuli yli 6 tuntia kestäneen keskusteluosion aikana runsaasti eriäviä mielipiteitä niin yhtiön ulkomaille suunniteltujen ydinvoimainvestointien ympäristöystävällisyydestä kuin myös suunniteltujen uusien hiili- ja kaasuvoimaloiden ilmastovaikutuksista.

Pro Hanhikiven Hanna Halmeenpää käytti tilaisuudessa kaksi puheenvuoroa, joissa hän kuvasi Fennovoiman hankesuunnitelmien paikallista ja kansallista tilannetta. Kokouksen ainoa huomattavan äänekäs välikohtaus yleisöstä kuultiin puheenjohtaja herra Hartmanin keskeytettyä Halmeenpään ensimmäisen puheenvuoron ajanpuutteeseen vedoten. Välikohtauksesta johtuen kokousväki lopulta myös äänesti luottamuksestaan puheejohtajaa kohtaan. Toisessa puheenvuorossaan Halmeenpää kertoo esittäneensä useita Fennovoiman ja E.ON:in hankkeeseen liittyviä kysymyksiä.“E.ON:in johdon vastauksista päätellen yhtiö katsoo parhaaksi toistaiseksi kieltää, että meneillään olisi ydinvoimalaprojekti Suomessa.“, kertoo Halmeenpää.

Torstain yhtiökokouksessa julkistetussa vuosiraportissaan E.ON kertoo suurimmaksi imagoriskikseen ydinvoimakeskustelun Saksassa, jossa 70% kansalaisista kannattaa ydinvoiman alasajoa. Kaksi E.ON:in omistamaa ja yhteensä kahdeksan vanhaa ydinvoimalaa Saksassa on nyt suljettu. Halmeenpään kysyessä Fennovoiman hankkeeseen osallistumisen sopivuudesta E.ON:in imagoon, yhtiön johtaja Teyssen tyytyi viittamaan Suomen eduskunnan myönteiseen periaatepäätökseen. Mitään päivämäärä projektin aloittamisesta ei ollut tiedossa, eikä yhtiöstä osattu myöskään sanoa, milloin päätöksiä projektin alkamisesta voitaisiin tehdä.

Ydinjätteiden loppusijoitusta koskevaan Halmeenpään kysymykseen johtajisto ei kyennyt vastaamaan, vaan totesi jätteistä huolehdittavan mahdollisen uuden ydinvoimalan tapauksessa Suomessa kansallisesti. “Yhteistyö Fennovoiman ja Posivan välillä ei tiettävästi etene, joten vastausta ydinjätekysymykseen ei toistaiseksi tiedä kukaan muukaan.“, Halmeenpää huomauttaa. “Fennovoimalle oman loppusijoituspaikan rakentaminen olisi todennäköisesti kuitenkin hankkeen kannattavuuden kannalta iso taloudellinen kysymys.“, arvelee Halmeenpää eikä näe ydinjätteen loppusijoitusta Pohjois-Suomeen toteutuskelpoisena vaihtoehtona.

Halmeenpää kertoo tiedustelleensa E.ON:in johdon suhtautumista EU:n suunniteltuun ydinjätedirektiiviin, joka toteutuessaan voisi mahdollistaa ydinjätteiden tuonnin ja viennin jäsenvaltioiden välillä ja saaneensa vastaukseksi, ettei E.ON tavoittele loppusijoituspaikkaa Saksassa tuotetuille ydinjätteille Suomesta.

“E.ON:in liiketoiminnallisen menestyksen varmistaminen ja ydinvoimainvestoinnit ulkomailla eivät välttämättä kulje käsi kädessä.“, Halmeenpää summaa yhtiökokouksen annin Pro Hanhikiven näkökulmasta.       Lue Hannan puhe


Kriittiset osakkeenomistajat kutsuivat Hannan toistamiseen kertomaan E.ON:in edesottamuksista Suomessa