Muistio, liite 1 ja liite 2 on lähetetty ensin Ministeri Pekkariselle, kaikille kansanedustajille, euroedustajille ja nyt se lähtee myös Pyhäjoen kunnan valtuuetuille.

Saate

Tiedoksenne: Muistio E.ON AG:n vuosiskokouksesta 6.5.09

Koskee läheisesti Fennovoima Oy:n hanketta ja E.ON AG:n pyrkimyksiä Suomessa.

Haluamme lähettää teille tiedoksi Pro Hanhikivi –yhdistyksen osallistumisen E.ON AG:n yhtiökokoukseen Essenissä Saksassa 6.5.2009.

Yhtiökokouksen annin perusteella voimme todeta, että Fennovoima Oy:n hanke Suomessa kolmella eri paikkakunnalla on tarkoituksellisesti suunniteltu siten, että tulevaisuudessa E.ON AG:n toimesta voidaan harvaan asutut alueet ja puhdas luontomme valjastaa eurooppalaisen energiajätin käyttöön, kun ydinvoiman lisärakentaminen Keski-Euroopassa on ympäristösyistä ja poliittisten sitoumusten vuoksi mahdotonta.


Paljon mielenkiintoisia seikkoja ilmeni jo kokouksessa, mutta myös kokouksen jälkeen mm. seuraavaa:

E.ON:in johtoryhmä vältteli osakaskokouksessa 6.5.09 yhdistyksemme edustajan kysymyksiä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta todeten, ettei E.ON AG:llä ole Suomessa mitään projektia. Erittäin ristiriitaista kuitenkin on, että yhtiön uunituore toimintakertomus vuodelta 2008 toteaa Skandinavia-osiossaan otsikon "Fennovoima-Projekt" alla (E.ON AG 2008. Company Report. p. 57), että "Eräs tärkeä virstanpylväs tiellä hiilidioksidivähennyksiimme on Fennovoiman suunnitelma uudesta huippumodernista ydinvoimalasta."

Tämä tarkoittaa, että E.ON AG lukee "Fennovoima-projektin" keinoksi tiellä yhtiön omien hiilidioksidivähennystavoitteiden saavuttamiseen. Tarkoittaako tämä mahdollisesti myös sitä että E.ON AG lunastaa Fennovoiman osakkeiden määräenemmistön itselleen, jos eduskunta hyväksyy Fennovoiman PAP-hakemuksen? Koska ydinvoimala olisi tällöin saksalaisessa omistuksessa, saisi Saksan E.ON AG myös hiilidioksidivähennykset omaksi hyödykseen. Mielestämme visio on valitettavasti täysin realistinen.


Toivomme, että teillä on aikaa ja mielenkiintoa tutustua yhtiökokouksen muistioon, siellä esitettyihin kysymyksiin ja niihin E.ON AG:n johdolta saatuihin vastauksiin sekä yhtiökokouksessa esitettyihin puheenvuoroihin, jotka ovat liitteissä.