Palautetta maakuntakaavasta voi antaa 29.10.2009 mennessä:

Sähköpostitse:  [email protected]

Postitse:
Pohjois-Pohjanmaan liitto
Kauppurienkatu 8 A
90100 OULU

Lomakkeella: www.pohjois-pohjanmaa.fi/

TAI tulemalla Pyhäjoen torimökille PUHTOLAAN perjantaina 23.10.09 klo 18-20, jolloin otamme vastaan, kokoamme ja välitämme palautteita kaavan laatijalle.

***********************************************************************

Ydinvoimamaakuntakaavaehdotus on:

1. Monin paikoin räikeässä ristiriidassa valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden kanssa
-mm. "Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavat laitokset sekä vaarallisten aineiden kuljetusreitit ja niitä palvelevat kemikaalipihat on sijoitettava riittävän etäälle asuinalueista, yleisten toimintojen alueista ja luonnon kannalta erityisen herkistä alueista."
- "Alueiden käytöllä edistetään elollisen ja elottoman luonnon kannalta arvokkaiden ja herkkien alueiden monimuotoisuuden säilymistä. Ekologisten yhteyksien säilymistä suojelualueiden sekä tarpeen mukaan niiden ja muiden arvokkaiden luonnonalueiden välillä edistetään."
- "Alueiden käytön suunnittelussa on otettava huomioon ekologisesti ja virkistyskäytön kannalta merkittävät yhtenäiset luontoalueet. Alueiden käyttöä on ohjattava siten, ettei näitä aluekokonaisuuksia tarpeettomasti pirstota."
- "Alueiden käytössä edistetään vesien hyvän tilan saavuttamista ja ylläpitämistä."
- "Alueiden käytössä turvataan enirgiahuollon valtakunnalliset tarpeet ja edistetään uusiutuvien energialähteiden hyödyntämismahdollisuuksia."
-"Rakentamisen suunnittelussa turvataan maankohoamisrannikolle ominaisten luonnon kehityskulkujen alueellinen edustavuus."
 
2. Ristiriidassa maakuntakaavan sisältövaatimusten kanssa (MRL 28§)
-"kaavaa laadittaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota:
---2. alueiden käytön ekologiseen kestävyyteen;
---3. ympäristön ja talouden kannalta kestäviin liikenteen ja teknisen huollon järjestelyihin:
---6. maiseman, luonnonarvojen ja kulttuuriperinnön vaalimiseen
 
3. Ristiriidassa voimassa olevan maakuntakaavan kaavamerkintöjä koskevien suunnittelumääräysten kanssa
- LUONNONSUOJELUALUE (Nyk. pohjoisrannalla Ankkurinokan luonnonsuojelualue): "Alueen ja sen ympäristön maankäyttö tulee suunnitella ja toteuttaa siten, ettei vaaranneta alueen suojelun tarkoitusta, vaan pyritään edistämään alueen luonnon monimuotoisuuden sekä alueiden välisten ekologisten yhteyksien säilymistä."
- LUONNON MONIKÄYTTÖALUE (nyk. kaavassa koko Hanhikivenniemi): "Alueen maankäyttöä suunniteltaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota luontoalueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien edistämiseen, niiden välisten reitistöjen muodostamiseen sekä maisema- ja ympäristöarvojen säilymiseen."
- LUONNON MONIMUOTOISUUDEN KANNALTA ERITYISEN TÄRKEÄ ALUE (nyk. iso alue Hanhikivenniemellä): "Alueen maankäyttö tulee suunnitella ja toteuttaa niin, että edistetään alueen monimuotoisuuden säilymistä. Yksityiskohtaisemmassa kaavoituksessa tulee varmistaa, että suunnteltu maankäyttö ei vaaranna linnuston ja kasvien elinoloja."
- MAISEMAKALLIOALUE (nyk. keskeinen osa H.niemeä): "Merkinnällä osoitetaan luonnon- ja maisemansuojelun kannalta valtakunnallisesti arvokkaat kallioalueet."