Fennovoima mukana hallituksen tämänpäiväisessä päätöksessä. Hallituksen ratkaisu on nyt tehty selkeästi elinkeinoelämän ja teollisuuden ehdoilla.  ”Harkinnassa” eivät painaneet mitään ydinenergialain edellytykset:
Valtioneuvoston on harkittava periaatepäätöstä yhteiskunnan kokonaisedun kannalta ja otettava huomioon ydinvoimalaitoksesta aiheutuvat hyödyt ja haitat, kiinnittäen erityisesti huomiota 1) ydinlaitoshankkeen tarpeellisuuteen maan energiahuollon kannalta, 2) ydinvoimalaitoksen suunnitellun sijaintipaikan sopivuuteen ja ympäristövaikutuksiin ja 3) ydinpolttoaine- ja ydinjätehuollon järjestämiseen.
Ympäristövaikutuksiin puolestaan kuuluvat YVA-lain mukaan hankkeen välittömät tai välilliset vaikutukset a) ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen, b) maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen, c) yhdyskuntarakenteeseen, rakennettuun ympäristöön, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön, d) luonnonvarojen hyödyntämiseen ja d) em. tekijöiden keskinäisiin vuorovaikutussuhteisiin.

Oliko YVA suurta teatteria ja lausuntokierrokset PAP-kuulemisineen pelkkää pelleilyä? Selvitysten tuloksilla ja lausunnoilla ei ollut tässä päätöksessä mitään merkitystä!

Hallituksen tahdon mukaan Suomesta tulisi massiivinen ydinsähkön viejä ja maailman suurin ydinjätteen tuottaja asukasta kohden.

Vaikka Pekkarisen esitys on huono, se ei ole  ydinvoiman vastaisen työn loppu. Tämän erän voittivat ydinvoimalobbarit, mutta lopulliseen päätöksen tekee kuitenkin eduskunta ja siihen on vielä jonkin aikaa.

Pieni teko, joka jokainen meistä voi tehdä, on osallistua Äänestä Ydinvoima Historiaan kampanjaan, tehdä sitoumus ja kertoa kansanedustajille mitä mieltä me äänestäjät olemme.
- - - - - - - - - - - - - - - -

Hanhikiven maakuntakaavasta valitus ympäristöministeriölle

Pro Hanhikivi ry on jättänyt ympäristöministeriölle valituksen Pohjois-Pohjanmaan liiton valtuuston päätöksestä hyväksyä Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaava. Yhdistyksen mukaan Hanhikiven valituksenalainen ydinvoimamaakuntakaava tulee jättää vahvistamatta. Valituksen allekirjoitti Pro Hanhikiven lisäksi joukko alueen maanomistajia, jakokunnan osakkaita, kaavan vaikutusalueen ja alueen kuntien asukkaita.

Kaavavalitus perustuu mm. kaavan valmistelussa, käsittelyssä ja päätöksenteossa tapahtuneisiin muotovirheisiin. Allekirjoittaneet katsovat, ettei kaava ei täytä sille asetettuja sisältövaatimuksia ja että se on mm. yleisten alueidenkäytön ja rakentamisen tavoitteiden sekä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden vastainen.


Ydinvoimapäätöstä lykättävä

Hallituksen eilen julkaisema uusiutuvan energian paketti vahvistaa näkemystä, että päätöstä lisäydinvoimasta on lykättävä seuraavalle vaalikaudelle.
- Tilanteessa, jossa uusiutuvan energian ratkaisuilla pitäisi pystyä tuottamaan jopa kolmen ydinvoimalaitoksen verran energiaa, ei investointikykyä pidä sitoa uusien ydinreaktoreiden rakentamiseen. Kaikki voimavarat tulee kohdistaa siihen, että uusiutuville asetettu tavoite toteutuu, ettei käy kuten Olkiluoto 3:n lupapäätöksen yhteydessä sovituille tavoitteille, jotka ovat jääneet suurelta osin toteutumatta

Uusiutuvan energian paketti ennakoi siis keskustalta myöntymistä kokoomuksen vaatimuksiin uusista ydinvoimalaitosluvista. Pro Hanhikivi katsoo, ettei varsinkaan tällaisessa murrosvaiheessa ole syytä ottaa ydinvoimakäyttöön uusia alueita.
- - - - - - - - - - - - - - - -

Myös Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri yhdessä lintutieteellisen yhdisyksen kanssa valittivat maakuntakaavasta. Perustellusti!