4:n uutiset (klo 18.45) ja MTV 3 uutiset (klo 19.00) kävi kyselemässä fiiliksiä myös Pro Hanhikivi ry:ltä.

Eduskunta on äänestänyt  tänään TVO:n ja Fennovoiman ydinvoimalupahakemusten puolesta.

Näin äänestettiin Fennovoimasta

Näin äänestettiin TVO:n luvasta

Eduskunnan päätös etenkin Fennovoiman osalta oli Pro Hanhikivi ry:lle pettymys, koska yhtiön hankkeen toteuttaminen suunnitelluille sijaintipaikoille on mm. YVA-lisäselvitysten myötä todettu varsin kiistanalaiseksi.

Epämiellyttäviksi myönteiset periaatepäätökset kahdelle ydinvoimalaitokselle tekevät myös suuret näkemyserot: kansalaisista selkeästi yli puolet ei kannata lisäydinvoiman rakentamista, ydinvoimalupien käsittelyssä on tullut esille useita epäselvyyksiä ja ristiriitoja, koskien esteellisyyskysymyksiä, energiankulutusarvioita ja niiden perusteella esitettyjä syitä lisäydinvoiman tarpeesta.  Nämä epäselvyydet eivät kuitenkaan ole millään tavalla vaikuttaneet ydinvoimalupien etenemiseen. Kaikkien asianosaisten ja kansalaisten oikeusturvan kannalta olisi ollut kohtuullista, että epäselvyydet olisi asianmukaisesti ratkaistu ennen päätöksen tekoa, koska kyse on poikkeuksellisen suuresta päätöksestä.

Pro Hanhikivi ry on jättänyt tänään ympäristöministeriölle vastaselityksen Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton vastineeseen koskien Hanhikiven ydinvoimamaakuntakaavasta tehtyä valitusta. Yhdistys on myös täydentänyt EU-kantelua ja vetoomusta tiedolla työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehen esteellisyydestä periaatepäätösten valmistelussa.